Prawidłowo zbilansowana dieta jest bardzo ważna w okresie dojrzewania. W tym czasie młodzież ma często skłonność do tycia, co spowodowane jest zmianą metabolizmu oraz złymi nawykami żywieniowymi. O tym, że restauracje serwujące niezdrową żywność np.: McDonald’s, KFC, Burger King są ulubionym miejscem młodych ludzi wiemy wszyscy, ale czy nasza reakcja jest zawsze właściwa?
Powyższy problem zainspirował wychowawcę klasy 6 do zaproszenia specjalisty ds żywienia -pani Małgorzaty Węcławik – Adamczuk i przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. Uczniowie przygotowali zdrowy, pełen warzyw i owoców poczęstunek, który zaprezentowali swoim rodzicom. Pani Małgorzata przeprowadziła ciekawą prelekcję dla rodziców i uczniów tej klasy na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Rodzice aktywnie uczestniczyli w rozmowach na temat planowania jadłospisów i sporządzania różnych potraw, którymi warto zastąpić niezdrowe specjały. Kolorowe kanapki i deser w postaci surówki wieloowocowej szybko zniknęły ze stołu.
Tekst i zdjęcia: M. Węcławik –Adamczuk. A. Jabłońska
„Choćbyśmy nawet mogli stać się uczonymi uczonością drugich, mądrzy możemy być jedynie własną mądrością.”
72-132 Mosty
Mosty 4